Wat is Shiatsu?


Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. Bij Shiatsu wordt er druk gegeven op de ‘tsubo’s’ (drukpunten) die op de meridianen (energiebanen) lopen. Deze druk wordt op een ontspannende manier gegeven door de masseur die daarbij gebruik maakt van de eigen lichaamsdruk. Meestal wordt deze druk gegeven met de duimen, maar ook met de handpalm, elleboog, knie en voet kan druk uitgeoefend worden. 

Door middel van de druk die de masseur (gever) geeft bij de cliënt (ontvanger) wordt er een energiestroom op gang gebracht via de meridianen. Deze energiestroom wordt ‘Ki’ genoemd. Deze Ki kun je niet zien, maar zeker wel waarnemen in het lichaam. Je voelt weer doorstroming in handen of voeten. Het gevoel van spanning neemt af of verdwijnt volledig.

 

Wat zijn Meridianen?

Meridianen zijn de banen waardoor onze energie stroomt. Er zijn 12 hoofdmeridianen. De basis van iedere meridiaan begint bij het orgaan waar het naar vernoemd is. 

Shiatsu is gebaseerd op het zelfherstellende vermogen van ons lichaam, indien lichaam en geest niet in balans zijn. Deze vorm van massage is aan te bevelen bij mensen die weten dat de klachten die zij hebben te maken hebben met hun geestelijke balans; teveel stress, een verdrietige periode, het niet lekker in je vel zitten. Of voor mensen die eens op een andere manier gemasseerd willen worden.